Wat is het dark web?
Het dark web, voorwerp van vele fantasieën en geruchten, is een deel van het internet dat eenvoudigweg niet zichtbaar is voor de verschillende zoekmachines. Om naar de donkere kant van het internet te raken, moet u browsers gebruiken die anonimiteit garanderen. Waarom is het dark web ontstaan?
Informatie in alle veiligheid
Wist u dat het dark web door de Amerikaanse regering is gecreëerd om spionnen in staat te stellen anoniem informatie uit te wisselen? Oorspronkelijk had deze technologie een doel gelinkt aan de staatsveiligheid.
Pas in het midden van de jaren 90 werd TOR of "The Onion Router" voor het publiek beschikbaar gesteld. Waarom heet het "The Onion Router"? Simpelweg omdat het de mogelijk biedt de mensen die een site bezoeken te anonimiseren door te zorgen voor verschillende versleutelingen, zoals een ui met zijn verschillende lagen.
Verduistering en illegale activiteiten
Zoals alle goede dingen, zijn slechteriken erin geslaagd het oorspronkelijke doel van het dark web te kapen. Na verloop van tijd werd het een ontmoetingsplaats voor de ontwikkeling van criminele activiteiten.
De meest gezochte content op de donkere kant van het internet is kinderpornografie, drugs, persoonsgegevens en de verkoop van wapens.
Dark web en sociale media
Sociale media blijven niet buiten schot als het gaat om het dark web. Het is mogelijk om tegen lage kosten accounts te kopen. Eenmaal gehackt worden deze accounts doorverkocht aan criminelen die ze gebruiken voor hun illegale activiteiten Een studie van onderzoekers van Privacy Affairs onthult de gemiddelde prijs van gehackte accounts die worden verkocht op het dark web.
Een Facebook-account kost 65 dollar, waar het in 2020 nog 75 dollar was. Op Instagram is dat ongeveer 45 dollar per account, tegenover 55 dollar het jaar ervoor. Bij Twitter wordt de neerwaartse trend ook bevestigd met 35 dollar in 2021, tegenover 49 dollar voordien. Tot slot worden Gmail-accounts verkocht voor 80 dollar, terwijl ze vorig jaar tot 156 dollar waard waren!
Als u accounts koopt, koopt u natuurlijk ook volgers. De kosten van volgers zijn voor LinkedIn in 2021 alleen maar gestegen: 12 dollar voor 1.000 volgers tegenover 10 dollar in 2020. Op Instagram is het mogelijk om voor slechts 5 dollar 1.000 volgers meer te verkrijgen. Solden bij Spotify: voor 2 dollar kan u uw teller zien aantikken met 1.000 extra fans. 100 "likes" op Instagram kosten 5 dollar.
Twitter rekent dan weer 2,5 dollar aan voor 100 retweets. Het dark web en het misbruik van gehackte accounts laten zien dat het heel gemakkelijk is om de illusie te wekken invloedrijk te zijn op de netwerken.
Wenst u een echte strategie voor uw sociale media? Neem dan contact op met Proximedia!