Scam en keyloggers:Proximedia waarschuwt u
Er bestaat veel schadelijke software, maar keyloggers zijn bijzonder moeilijk te herkennen. Ze installeren zichzelf discreet op uw computer en zijn in staat om stiekem uw gegevens te stelen. De zogenaamde keyloggers kunnen achterhalen wat u op uw toetsenbord intikt, inclusief gevoelige informatie zoals wachtwoorden, bank- en adresgegevens en nog veel meer. Proximedia waarschuwt u voor deze scam!
Waarom zijn ze zo gevaarlijk?
Keyloggers kunnen dit soort gegevens bemachtigen van de gebruikers omdat ze door uw computer niet worden beschouwd als virussen of Trojaanse paarden . Ze veranderen immers de interne code of de ondersteuning van uw pc niet. Dankzij hun discretie kunnen ze uw gegevens ongemerkt binnenhalen.
Wanneer u een website bezoekt die schadelijke inhoud of reclame bevat, stelt u zich bloot aan een risico door muziek, videospelletjes, software, e-mailbijlagen, enzovoort te downloaden van die site. Keyloggers zijn bestanden die geativeerd worden bij het installeren van games, muziek, films en software. Aangezien alle software op dezelfde manier werkt, geeft Windows toegang tot deze informatie.
Wat gebeurt er bij de installatie?
Zodra uw computer wordt aangezet, zal de keylogger ook opstarten en alle gegevens opslaan die u intikt. De gegevens worden vervolgens verzameld door hackers en dan verkocht aan anderen om hun sporen uit te wissen. De belangrijkste targets zijn bankrekeningen. Ofwel zal de hacker uw rekening beetje bij beetje leeghalen om geen achterdocht te wekken, ofwel zal hij deze zonder scrupules leegmaken.
Dit zijn natuurlijk niet de enige doelwitten, sommige diensten, gekoppeld aan bankkaarten, kunnen ook veelvuldig worden gebruikt, bijvoorbeeld maaltijdlevering zoals Deliveroo, online platforms zoals Netflix of transportdiensten zoals Uber.
Twee verschillende soorten keyloggers
De materiële keyloggers zijn de zeldzaamste. Hierbij moet fysiek toegang gekregen worden tot de geviseerde computer om zo een toestel te kunnen installeren. Dit is gemakkelijk op te merken, waardoor dit eenvoudig te vermijden is. Het tweede type zijn software keyloggers. Dit zijn de meest voorkomende en wijdverbreide, omdat ze subtiel gebruikmaken van de functies van uw besturingssysteem.
Ze kunnen de gegevens die u op uw toetsenbord intikt en soms zelfs eerder opgeslagen wachtwoorden registreren. Een alternatieve versie van deze software keyloggers bestaat ook en ontcijfert de communicatie tussen de software en de hardware zelf, maar deze kan geen wachtwoorden stelen.
Hoe kunt u zichzelf beschermen?
Zoals in veel gevallen is voorkomen beter dan genezen. Vermijd te allen prijze links of bijlagen te openen wanneer u de identiteit van de bron niet kent. Vermijd onveilige sites of het downloaden van illegale content. Dezelfde voorzichtigheid geldt voor het downloaden van gratis software, gebruik een officiële website om die op te slaan.
Vergeet niet uw systeem en stuurprogramma's te updaten en wees voorzichtig bij het inloggen op openbare wifi-netwerken. Het gebruik van tweestapsverificatie is ook een goede manier om uw account te beveiligen. Vergeet niet uw wachtwoorden regelmatig te wijzigen en gebruik speciale tekens, die niet in het Engels voorkomen. U kunt de keylogger ook "trollen" door de eerste letter van uw wachtwoord over te slaan en dan achteraf terug te gaan naar het begin om deze in te tikken. Dit zal tot gevolg hebben dat de keylogger in verwarring wordt gebracht, omdat hij niet weet dat de eerste letter eigenlijk de laatste is die u heeft ingetikt.
Wilt u meer informatie over de beveiliging van uw website? Wilt u een professional om advies vragen? Neem contact op met Proximedia, de Europese leider op het gebied van internetdiensten, die u zal helpen om scams te vermijden.